DIDS

Šta smo saznali na konferenciji Dan internet domena Srbije – DIDS 2018

Mnogi koji imaju onlajn biznise, ali i posluju preko interneta, u bar nekom aspektu, okupili su se 9. put na DIDS konferenciji. Ovim događajem se svake godine obeležava Dan internet domena Srbije, a 2018. godina označila je i jedan jubilej: 10 godina postojanja .rs domena na internetu. Posetili smo ovu konferenciju i prenosimo vam najznačajnije detalje.

DIDS

Konferencija je održana 6. marta 2018. godine u hotelu Metropol palace u Beogradu i bila je podeljena u 3 tematske celine:

  1. sajber ličnost
  2. digitalno nasleđe i
  3. onlajn poslovanje.

Svaki deo započet je uvodnim predavanjem, nakon čega su usledile panel diskusije, u kojima su razmatrane aktuelne teme sa primerima iz regiona.

Sajber ličnost

Prvi blok je bio namenjen priči o zaštiti od zloupotrebe ličnih podataka koje ostavljamo na internetu, sa posebnim naglaskom na GDPR – General Data Protection Regulation. Reč je o specijalnoj uredbi EU, koja se odnosi na upotrebu ličnih podataka pri onlajn poslovanju sa licima koji su rezidenti EU, a koja će postati obavezna od 25. maja 2018. godine.

Uredbu će morati da poštuju svi oni koji posluju onlajn na teritoriji EU, čak iako kao privredni subjekti nisu registrovani na toj teritoriji. U to spadaju i one kompanije koje obavljaju outsourcing poslove za klijente iz EU, kao i one koje su registrovane van EU ali pri svom oglašavanju targetiraju građane iz ove oblasti.

Zaključak ove panel diskusije bio je da će se sa uvođenjem ove regulative poslovanje Facebook-a i Google-a zauvek promeniti, kao i da su podaci vredniji od proizvoda koji neko može ponuditi.

Digitalno nasleđe

Kako se čuva kulturno nasleđe jednog naroda? Koja je tu uloga digitalizacije? Kako je u Sloveniji primenjena digitalizacija u oblasti kulture i obrazovanja? Odgovore na ova pitanja dali su učesnici panela drugog bloka predavanja.

Iako se pod digitalizacijom u ovim oblastima najčešće misli na skeniranje podataka i unošenje u bazu, to je mnogo širi pojam. Cilj digitalizacije je očuvanje nasleđa na nacionalnom nivou u digitalnom obliku koji će svima biti dostupan. Tim podacima, kako predviđaju stručnjaci, u budućnosti će moći da se pristupa preko uređaja koji danas postoje, ali i putem nekih koji tek treba da nastanu. Mogućnosti su neograničene.

Od predavača iz Slovenije moglo je da se čuje nešto više o upotrebi cloud tehnologije i koja je njena uloga u digitalizaciji. Takođe, polemisalo se o efikasnost “vrhovnog” cloud sistema koji postoji u ovoj zemlji, kao i njegovoj isplativosti, budući da se nalazi u javno-privatnom vlasništvu.

Zaključak panela o upotrebi digitalizacije u nauci i kulturi je da jednoj zemlji nisu potrebne masivne mašine i najnovija tehnologija da bi razvijala nauku, već su sada neke druge metode u fokusu.

DIDS agenda

Onlajn poslovanje

Mnogima najinteresantniji blok predavanja obuhvatio je neke dobre primere iz prakse: biznise koji uspešno posluju onlajn, i to na nacionalnom domenu .rs. Bilo je tu pripadnika različitih industrija – od hortikulture, preko turizma pa sve do proizvođača edukativnih igračaka za decu. Iako različite, sve ove kompanije bile su jedinstvene u svom stavu da im je širenje prisustva na internetu donelo znatno povećanje obima poslovanja.

Pitanje koje se postavilo kao ključno bilo je da li je kompanijama potreban veb-sajt. Jedan od učesnika panela izneo je i rezultate statistike da se nakon redizajna njihovog sajta broj klijenata uvećao za 1.000%!

Razgovaralo se i o prednostima registracije nacionalnog domena, a jedna od njih je da veb-sajtovi na nacionalnom domenu imaju bolju podršku na lokalu, odnosno bolje rezultate pretrage na nacionalnom nivou. Izneti su i rezultati istraživanja (Mineco Computers) koji govore da čak 79% firmi u Srbiji koje imaju registrovan domen, to je domen .rs, ali i da korisnici preferiraju nacionalni domen.

Kao zaključak bloka nametnulo se mišljenje da kompanije koje nemaju registrovan domen i koje nemaju svoj veb-sajt propuštaju veliki broj poslovnih prilika, i ne dopiru do dobrog dela potencijalnih klijenata.

O organizatoru: RNIDS

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” je organizacija osnovana od strane lokalne internet zajednice u Srbiji. Njen cilj je da upravlja registrom nacionalnih internet domena i infrastrukturom koja omogućava njihovu stalnu dostupnost. (Preuzeto iz materijala sa konferencije.)

Zvanični sajt organizacije: RNIDS

Kristina Vuković