7 ključnih razloga za pokretanje sopstvenog bloga

Remingtonova pisaća mašina, diferencijalna mašina Čarlsa Bebidža, zatim Ada Lavlejs, prva programerka, analogne mašine, Buš sa svojim memeksom, elektromehaničkim uređajem koji je skladištio podatke i struktuirao ih po principu logičkih asocijacija, njegova namera da informacije pretvori u znanje – sve su to bili neki od preduslova za stizanje do nečeg velikog, do nečeg što će promeniti svet, naš način života, naše mišljenje, nas. Korišćenjem Bušovih ideja stvorena je nova ideja – internet.

Kada uzmemo u obzir da se ovaj dvadeset prvi vek kreće toliko brzo da gomilu informacija ne stignemo ni da obradimo, a kamoli da o njoj zapravo razmislimo, shvatamo da ostajemo nedorečeni, da nam treba okidač, da nam treba naše malo mesto, kutak u kom nestajemo, kutak koji nas ponekad i digitalizuje, ali je nekako ipak naš.

Danas, hteli ili ne, svi smo stavljeni u neki ram, ima nas u raznim sistemima, na društvenim mrežama, kompanije nas imaju u svojim mejlovima i obaveštavaju nas o cenama i tržištu rada, o mogućnostima. Ali, ono gde nas stvarno nema ponekad jesmo mi sami.

Stoga, ovde nalazimo značaj bloga. Još od neke 1998. kreće jedna zamisao, zamisao gde će neko moći da se izjasni, piše, danas i dnevnik ako to poželi, da deli sa ljudima savete ili ponekad samo da sedne, raspiše se i podeli sa svetom ono što mu je na duši. Zato ću u nastavku teksta pokušati da Vas ubedim zašto je dobro pokrenuti sopstveni blog i da zapravo ne postoji razlog da to ne uradite.

pokretanje-sopstvenog-bloga

Prvi razlog: Izražavate svoje misli.

Prvi i najbitniji razlog zašto pokrenuti sopstveni blog jeste taj da imate mogućnost da se iskažete. Možete da pišete, da stvarate, analizirate, vodite diskusije, postavljate pitanja, pišete, brišete, iznova i iznova. Niko ne može da Vam zabrani šta ćete napisati, da li ćete opsovati, pohvaliti, to je sve na Vama. Ono što je najbitnije je da Vas niko ne može ograničiti.

Drugi razlog: Za džabe je!

Ono što je i te kako problem trenutno u našoj zemlji jeste da se sve plaća. Često nam se desi da nešto poželimo da uradimo, ali nemamo para za to. Međutim, postati autor bloga može zaista biti za džabe, verovali ili ne. Platforme kao što su WordPress, Tumblr, Medium, Weebly, Webs, Jux, LiveJournal, Ghost, daju mogućnost da napravite svoj blog besplatno. Domen i usluga hostinga su apsolutno besplatni i koristite ih u skadu sa uslovima i njihovim pravilima i sve što je potrebno jeste imejl-adresa. Naravno da postoje i oni koji se plaćaju, ali zašto plaćati kada može besplatno?

Treći razlog: Motivisanje sebe da istrajete u nečemu.

Blog može zaista da bude motivacija i dobar je trening Vas i Vaše upornosti u nečemu. Blog može da motiviše i zarazi osećajem da je tamo negde nekome stalo do toga šta Vi mislite. Blog može biti mali trening uma. Da barem jednom, dva puta sedmično sednete i izbacite sve misli i okupirate se nečim u čemu uživate. Da razmišljate drugačije, analizirate, da uposlite um nečim što je zabavno i što će pozitivno uticati na Vas.

Četvrti razlog: Dobar marketing.

Uz pomoć bloga imate mogućnost da sebe ispromovišete, svoju stručnost, ono što radite. Možete da proširite svoju mrežu partnera, a kako je internet jedno veliko globalno selo, imate mogućnost da mnogi saznaju za Vas, da Vas angažuju, preporuče.

Peti razlog: Interaktivan je i uvek možete nešto da naučite!

Ono po čemu blog zaista jeste sjajan jeste upravo to što imate kontakt sa svojim čitaocima. Oni mogu da komentarišu postove, Vi možete njima da dajete odgovore. Čitaoci mogu dosta da pomognu u razvijanju posla, hobija ili za šta Vam god blog bude služio. Davanje fidbeka je uvek odličan korak ka razvijanju veština, ali je i odličan podsticaj za razvijanje bloga kao brenda. Blog zapravo jeste jedan oblik platforme za učenje, informisanje, istraživanje i nikako ne može biti loš oblik učenja, jer je svako učenje pozitivno.

Šesti razlog: Radite na svojoj kreativnosti i stvarajte virtuelne zajednice.

Ovaj razlog je veoma bitan jer omogućava da razvijate sebe, svoju kreativnost i da ostavite svoj lični pečat, da budete originalni i da se to svidi i drugima. Na taj način možete da stvorite razne virtuelne zajednice sa ljudima koji imaju slične ili iste interese kao i Vi, gde zajedno možete još više biti kreativni, ali i razviti iskustva i razmenjivati ih.

Sedmi razlog, a nekima možda i najbitniji: Zapravo imate mogućnost i da zaradite od svog bloga!

Blogovanjem možete i zaraditi. Ukoliko ste originalni, imate drugačije ideje, prepoznatljivi ste po svojoj posebnosti i ponudi koju nudite, možete upravo zbog toga dobiti ponudu za posao, partnere, sponzorstvo.

Ovo je mojih sedam razloga zašto sam i ja sama upravo pokrenula svoj blog. Zapravo, ne morate čak ni imati razlog, samo se oprobajte, prepustite se i igrajte se. Ne možete ništa da izgubite, a možete mnogo da dobijete. A i zar nije sve započeto dečjom igrom uvek ispalo dobro?

pokretanje-sopstvenog-bloga

Milica Milošević