formati-fotografija

Najbolji formati fotografija za objave na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru

Formati fotografija

Postoji nekoliko formata digitalnih fotografija, a to su GIF, JPEG, PNG. Najbolji formati fotografija za objave na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i Tviter su: JPEG (ako je veličina prave fotografije i ona se brzo postavlja na zidu mreža), PNG format velikog kvaliteta sa tekstom. Na Tviteru se može postaviti i grafički format GIF, koji se postavljanjem automatski podešava. Postoji nekoliko korisnih programa uz pomoć kojih se može izvesti format fotografije, jedan od njih je Adobe Photoshop program.

Dimenzije

Za jednu dobru fotografiju nije bitan samo format, već i dimenzija. Format i dimenzije su usko povezane, jedno bez drugog ne mogu. U oba slučaja ako se ne odredi pravilno njihov obim i onako kako zahtevaju društvene mreže, fotografije mogu ispasti neuredne, mutne, i pikselizirane. Postoji nekoliko načina korišćenja fotografija na Fejsbuku. Na ovoj društvenoj mreži različite su dimenzije fotografija na profilu, naslovnoj i vremenskoj crti profila.

Društvena mreža Fejsbuk:

  • Profilna fotografija: 160 x 160 px. S tim što fotografija mora biti veličine 180 x 180 px kada je postavljate. Specifično je kod postavljanja fotografije da se automatski dodaje tanki beli obruč, koji ne može da se ukloni. Zbog toga se profilna fotografija prikazuje u 16 px s leve strane naslovne i 176 px iz njenog vrha.
  • Naslovna fotografija: 851 x 315 px. Fotografija koju postavljate mora biti najmanje 399 px širine, a najbolje će raditi ona koja je najmanje 720
  • Fotografije za postavljanje na zidu treba da budu veličine 1200 x 1200 px.

Društvena mreža Instagram:

  • Profilna fotografija: za postavljanje profilne fotografije, potrebna je dimenzija 110 x 110 px. Dok naše oči malu profilnu fotografiju vidi u dimenzijama 40 x 40 px.
  • Kao i na Fejsbuku, tako i na Instagramu, pri postavljanju fotografije automatski se pojavljuje beli okvir koji umanji fotografiju za 60 px. Dimenzija fotografije mora da bude 570 x 570 px, dok se belim okvirom prikaže dimenzije 510 x 510 px.

Društvena mreža Tviter:

  • Profilna fotografija: 212 x 212 px sa belim okvirom.
  • Naslovna fotografija: 1500 x 500 px.
  • Fotografije na zidu: 525 x 262 px.

Ukoliko mislite da će vam ovaj tekst ponovo zatrebati, savetujemo vas da bukmarkujete stranicu. Na vašoj tastaturi pritisnite:

Bukmark


Udemy: Social Media Tactics


Jelica Kusmuk