Vizuelni identitet

Jačanje brenda kroz vizuelni identitet

U nizu informacija kojima smo okruženi, šta je ono što nas zaista zaintrigira?

Može li adekvatan vizuelni pristup zaustaviti ljude na našoj reklami tako da probudimo emociju po kojoj ćemo biti cenjeni i prepoznatljivi?

I šta je, zapravo, vizuelni identitet jedne kompanije?

Vizuelni identitet ćemo, pre svega, ostvariti kroz adekvatan dizajn, odabir boja, font, kao i na osnovu fotografija i videa, koje plasiramo na naš sajt i aktuelne društvene mreže.

Dizajn predstavlja definisan sistem pravila u okviru kog imamo prostora da eksperimentišemo i budemo kreativni. Ovde se, dakle, ne radi ni o kakvom talentu, već o našoj spremnosti da ta pravila naučimo i primenjujemo. Dizajner može i u najobičnijem programu kao što je Word praviti sjajne stvari ukoliko poznaje principe dizajna!

Vizuelni identitet

Nešto slično je i sa kulinarstvom. Ne mora nužno značiti da ćemo biti uspešan kuvar ukoliko spremamo u kvalitetnom posuđu, a ne znamo osnovne principe kuvanja. Jednom kada naučimo koji sastojci najbolje idu zajedno, moći ćemo da pripremamo odlična jela i u najobičnijem tiganju. 🙂

Dakle, dizajn nije samo znanje Fotošopa i ostalih programa, već je mnogo bitnije da ispoštujemo određene forme kako bi sve to izgledalo čitljivo i prijatno za oko.

Takođe, osim ovih nezaobilaznih stvari u dizajnu, potrebno je ispratiti i aktuelne trendove kako bismo bili u skladu sa trenutnim dešavanjima na tržištu.

U aplikaciji sa Google play-a kao što je Pinterest, možete pratiti šta je trenutno aktuelno u svetu iz različitih oblasti života.

Font predstavlja nešto što definiše naš brend i čini nas upečatljivim na tržištu, te je poželjno da naš vizuelni identitet bude predstavljen jednim fontom, ili eventualno kombinacijom nekoliko njih, koji će se smenjivati.

Za početak je bolje da birate jednostavnije ali sigurne fontove, jer sa njima nećete pogrešiti.

Na sajtu fonts.google.com možete pronaći određene besplatne fontove, a na različitim blogovima pratiti koji su fontovi trenutno aktuelni.

Fotografija je, takođe, jako bitna stavka u jačanju vizuelnog identiteta našeg brenda. Ovde važi pravilo kao kod dizajna, gde je bitnije da naučimo principe i pravila na osnovu kojih će slika ispasti lepa čak i slikana najobičnijim mobilnim telefonom.

Postarajte se da fotografija bude jasna, osvetljena pod adekvatnim svetlom, bez nepotrebnih senki kako biste proizvod ili uslugu prikazali u najboljem izdanju i time povećali njegovu vrednost na tržištu.

Bitnu ulogu igra i pozadina adekvatna pozadina, takođe, daje dodatnu vrednost našem proizvodu. Nemojte zaboraviti da je bitno da održite fokus na proizvod, te da se ne moraju po svaku cenu dodavati nepotrebni detalji.

Što se tiče slaganja boja, preko Colorwheel adobe-a online možete pronaći koje boje u kombinaciji idu najbolje za vaš sajt i celokupan dizajn.

Jedna od bitnijih stavki u fotografiji i dizajnu uopšte jeste kontrast, čime u nizu stvari naglašavamo one koje su bitne i upečatljive. Kontrast naslova i teksta, kontrast boja, kontrast starog i novog itd.

Takođe, mogu vam biti od koristi i sajtovi za skidanje fotografija i pozadina, od kojih su neki od njih čak besplatni (pexels.com, pixabay.com, unplush.com).

I za kraj ostaje pitanje: Kako pronaći odgovarajuću pozadinu, kombinaciju boja, font, i osmisliti adekvatan dizajn tako da naš brend bude jedinstven i upečatljiv na tržištu?

Marija Petrović