blog blogosfera

13 pojmova koje svaki bloger treba da zna

Blog – pojam koji je nastao spajanjem izraza „web log” u jednu reč. Prvi blog (onlajn dnevnik) objavljen je januara 1994. godine, a sam pojam „weblog “ definisao je Jorn Barger decembra 1997. godine. Aprila 1999. programer Peter Merholz skraćuje pojam i reč blog dobija značenje koje ima danas.

Kopirajter/Bloger/Influenserkopirajter je osoba koja piše autorske tekstove za potrebe internet prezentacija, internet reklamne kampanje, blogove itd. Bloger je osoba koja piše tekstove za jedan ili više blogova. Influenser je osoba koja poseduje značajan uticaj u onlajn svetu. Influenseri su najčešće osobe koje su veoma uvažene u određenim krugovima i imaju veliki broj pratilaca.

Blogosfera (Blogosphere) – skup svih blogova (njihovih interakcija), autora i osoba koje ih čitaju. Veruje se da blogosferu sačinjava više od 3 milijarde korisnika interneta koji čitaju više od 170 miliona blogova.

Blogger – internet servis za kreiranje i objavljivanje blogova i blog tekstova. Blogger je kreiran 1999. godine od strane firme Pyra Labs, koju je 2003. godine kupila kompanija Google.

WordPress – besplatan (open source) servis za upravljanje sadržajem na internetu. Baziran na PHP-u i CSS-u, WordPress omogućava korisnicima da na server instaliraju blog ili veb-sajt za oko 10 minuta. Osnovan 27. maja 2003. godine od strane dva entuzijastična programera (Matt Mullenweg; Mike Little), WordPress je postao jedan od najpopularnijih CMS (Content Management System) sistema na svetu. Veoma je bitno razlikovati sajtove tj. servise:

            wordpress.org – pruža besplatan CMS sistem sa mnoštvom tema i dodataka koji se instaliraju na sajt/blog.

            wordpress.com – besplatan internet servis za kreiranje i objavljivanje blogova koji podržava WordPress softver.

Tumblr – krosover platforma za blogovanje u kraćoj formi. Društvene mreže je prisvajaju, dok je blogosfera podrazumeva kao svoj sastavni deo. Tumblr je nastao 2007. godine. Njegov kreator David Karp je 2013. godine prodao ovu društvenu mrežu kompaniji Yahoo za 1,1 milijardu dolara.

RSS (Really Simple Syndication) – internet tehnologija koja dozvoljava korisnicima da vide nov sadržaj na nekom sajtu/blogu bez potrebe da ponovo posećuju taj sajt. Blogoslavija je pravi primer lokalnog RSS blog agregata.

Web 2.0 – ime koje je dodeljeno grupi novih tehnologija i društvenih trendova na internetu, podrazumevajući RSS fidove, blogove, vlogove, društvene mreže, audio-podkaste itd.

JPEG (Joint Photographic Experts Group) – standard za kompresovane slike, sa velikom primenom na internetu. JPEG  format je najbolje koistiti za fotografije i slike sa mnoštvom boja i senki.

Hiperlink (Hyperlink) – link koji se nalazi u okviru teksta, a koji se najčešće koristi kao izvor dodatnih informacija osobi koja čita određen tekstualni sadržaj.

URL (Uniform Resource Locator) – tehnički naziv za veb-adresu. URL omogućava pristup internet sadržaju.

Poddomen (Subdomain) – odeljak sajta podređen glavnom domenu koji najčešće čini sadržaj koji se razlikuje od glavnog dela internet prezentacije. Blogovi se najčešće postavljaju u vidu poddomena (blog.mojsajt.com).

TLD (Top-Level Domain) – Domen sa najvećom hijerarhijskom pozicijom u sistemu internet domena. (.com -> commercial organisation; .edu -> educational institutions; itd.)

domen struktura blog

Ukoliko mislite da će vam ovaj tekst ponovo zatrebati, savetujemo vas da bukmarkujete stranicu:

Na vašoj tastaturi pritisnite:

Bukmark

Tanasković Aleksandar