ikonica

3 najbolja sajta za preuzimanje ikonica za društvene mreže

Ukoliko imate bilo kakvu vrstu sajta (e-prodavnicu, blog, zvanični sajt kompanije i dr.) sigurno ćete želeti da se za Vas zna širom interneta, a koji je bolji način za to nego deljenje sadržaja Vašeg sajta na društvenim mrežama i povećavanje broja pratilaca. To ćete lakše postići uz uključivanje ikonica za praćenje i deljenje na društvenim mrežama, koje možete lako da nađete na sajtovima za preuzimanje i analitiku deljenja na mrežama. Mi Vam preporučujemo najbolja 3.

Na šta treba obratiti pažnju kod sajtova za preuzimanje ikonica

Najpre, da kažemo o kakvim sajtovima je reč. Radi se o veb-stranicama koje Vam nude preuzimanje ikonica za praćenje i deljenje sadržaja na mrežama, a preko kojih kasnije možete i pratiti analitiku deljenja sadržaja sa Vašeg sajta. Proces preuzimanja se odvija po sledećim koracima:

 1. registrovanje naloga
 2. personalizacija
 3. instalacija koda na sopstveni sajt
 4. praćenje angažovanja posetilaca.

Imajući u vidu ove korake, izdvojićemo neke stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada birate sa kojeg sajta ćete preuzimati ove ikonice, odnosno kreirati vidžet sa funkcijom deljenja i praćenja preko društvenih mreža:

 1. tačnost koda
 2. lakoća preuzimanja
 3. mogućnost personalizacije
 4. ponuđene društvene mreže
 5. dostupna analitika

Nakon pretrage i isprobavanja određenog broja ovakvih sajtova, izbor je pao na sledeća 3 sa ubedljivo najboljim opcijama i lakoćom korišćenja. To su GetSite Control, AddThis i Sumo. Iako su nam u fokusu društvene mreže, na ovim sajtovima mogu se naći i opcije za kreiranje drugih alata koji su neophodni na svakom ozbiljnijem sajtu, pa ćemo i njih ovde spomenuti.

GetSiteControl

Na ovom sajtu možete kreirati različite vidžete za Vaš sajt i tamo ih implementirati putem ubacivanja koda. Evo šta se sve tamo nudi:

 • kreiranje ikonica za praćenje i deljenje preko društvenih mreža,
 • kreiranje prijava za newsletter,
 • ankete za sajt,
 • prozori za ćaskanje na sajtu,
 • pop-up reklame,
 • kreiranje kontakt formi.

GetSiteControl

Najpre unesete adresu svog sajta, zatim izaberete koji vidžet želite da napravite, njegovu poziciju i oblik (na vrhu, dnu, sa leve/desne strane, na sredini), uredite tekstualni deo tako da najbolje poziva na akciju i izaberite boju. Sve je vrlo jednostavno za korišćenje i intuitivno.

Sajtovi za preuzimanje ikonica

Još jedna vrlo bitna opcija koja se našla na ovom sajtu je analitika. Za sve alatke ste napravili možete videti statistiku: broj podeljenih objava, broj novih pratilaca, broj klikova na pop-up, broj prijavljenih na mejling listu. Uz to, jednom nedeljno dobijate i izveštaje o tome na mejl preko koga ste se registrovali na GetSite Control, što Vam može dodatno koristiti.

AddThis

Radi se o jednom od poznatijih sajtova na kome možete napraviti razne vrste alata, personalizovati ih i kasnije pratiti njihove performanse. Evo koje sve alate ovde možete kreirati:

 • za praćenje i deljenje sadržaja preko društvenih mreža,
 • za prikazivanje vezanih objava,
 • za prijavljivanje na mejling listu,
 • za promocije/reklame.

GetSiteControl

GetSiteControl 4

 

Kada se radi o ikonicama za društvene mreže, koje su nama u ovom tekstu i najbitnije, postoji nekoliko vrsta njihovih oblika i položaja, u zavisnosti od toga koje su vaše preferencije. AddThis vam nudi sledeće opcije:

 • ikonice u bočnoj liniji,
 • linijski poređane ispod naslova teksta,
 • bočno smeštene koje se šire kada prevučete mišem preko njih,
 • za deljenje slika,
 • pop-up,
 • linija na vrhu,
 • klizeći prozor na dnu.

Iskustvo je pokazalo da je najefektnije postaviti ikonice ili u okviru samog sadržaja (ispod naslova), ili u bočnoj traci sa desne strane. Tako se dobija najveći broj deljenja na društvenim mrežama.

Nakon odabira pozicije na sajtu, sledi izbor društvenih mreža, linkovanje (ako je u pitanju dugmad za praćenje na mrežama) i personalizacija njihovog stila i boje.

Sumo

Nekoliko dana pre nastanka ovog teksta servis SumoMe (sumome.com)  je konačno uspeo da otkupi domen sumo.com za iznos od 1,5 miliona dolara, te je promenio ime u Sumo.

Iz ove kompanije kažu da oni nude rešenja, a ne alate. Prvenstvena njihova namena je izgradnja i unapređenje mejling liste, za šta su se specijalizovali. Međutim, među tim sjajnim alatima za imejl-marketing našla se i opcija preuzimanja ikonica za deljenje na društvenim mrežama. Ako obratite pažnju, možete na dosta sajtova primetiti da oni koriste baš uslugu kompanije Sumo tako što kod ovih ikonica, ili generalno na bočnoj strani sajta, primetite karakterističan znak.

Sumo

Procedura je ista kao i kod ostalih – instalacija koda, odabir ikonica, personalizacija. A kad ste već tu, iskoristite i njihove opcije za uvećanje svoje mejling liste.

Koji god od ova 3 sajta izaberete, nećete pogrešiti. Nekada ćete morati da probati i više njih, jer se može desiti da dobijeni kod ne funckioniše na Vašem sajtu, ili da vam se svide alati koji dolaze sa različitih mesta. Zato vam preporučujemo da probate i iskombinujete razne vidžete, kako biste omogućili što bolje deljenje Vašeg sadržaja.

 

Kristina Vuković