Facebook Messenger Bot

3 načina na koje može da se koristi Facebook Messenger Bot

Na našim prostorima Facebook Messenger Bot je relativno nova pojava. Mnogi su za njega čuli, ali se ne usuđuju da ga koriste, ili ne znaju kako. Kako bismo vam malo približili upotrebu ove tehnologije, predstavljamo vam 3 najčešća načina kako ga možete koristiti, uz neka prilagođavanja u zavisnosti od toga koji su vam ciljevi i u kojoj industriji poslujete.

Šta je Messenger Bot

Naziv Messenger Bot (Chatbot) obično se koristi za tehnologiju (softver) koji automatski odgovara na poruke koristeći veštačku inteligenciju. Facebook Messenger Bot označava isti ovaj koncept, ali preko platforme za razmenu poruka na društvenoj mreži Facebook – Facebook Messenger.

Facebook Messenger Bot icon

Njegova prvobitna upotreba vezuje se za prosto odgovaranje na često postavljana pitanja. Vremenom, njegove mogućnosti su se proširile i na kompleksnije zadatke kao što su održavanje odnosa sa potencijalnim kupcima i njihovo uvlačenje u prodajni levak.

Kako se najčešće koristi?

Od jednostavnih vesti do ponude proizvoda i usluga preko messenger platforme – mogućnosti su (skoro) neograničene! Upotreba Chat Bot-a zavisiće od industrije u kojoj poslujete, od odnosa sa pratiocima/čitaocima/klijentima do cilja koji želite da postignete. Ovde smo naveli 3 najpopularnije upotrebe ovog koncepta

1. Lead generation

Pojam „Lead generation” označava proces identifikovanja, kontaktiranja i vođenja potencijalnih klijenata/kupaca do momenta kada oni zaista kupe vaš proizvod ili vas unajme za neku uslugu. Messenger Bot ovde može biti od pomoći u smislu zagrevanja odnosa sa kupcima i održavanja kontakta. (Primer: Convince & Convert).

Primer chatbota

Glavna prednost: doseg većeg broja ljudi odjednom.

2. Korisnička podrška

Automatizujte svoju korisničku podršku pomoću ChatBot-a! Programirajte Messenger Bot da odgovara na često postavljana pitanja, prima porudžbine ili daje instrukcije o lokaciji na kojoj se nalazite. Važno je reći i da će za pojedina pitanja ili probleme ipak biti potrebna intervencija stvarne osobe. Pobrinite se da ipak imate nekoga u timu ko će povremeno izvršiti kontrolu rada Bot-a.

Glavna prednost: idealno za vlasnike uslužnih biznisa jer brzo možete dati informacije kao što su lokacija ili aktuelan jelovnik, kao i da li su u objektu dozvoljni kućni ljubimci i slično.

3. Slanje vesti

Sto ljudi, sto ćudi – nikada ne znate ko je od vaših pratilaca/potencijalnih klijenata najaktivniji na kojoj platformi. Dok su neki navikli da satima skroluju po početnoj strani društvenih mreža, a neki poznati kao revnosni čitaoci vaših imejl-kampanja, ima i onih koji hoće samo konkretnu informaciju – i to što brže. Facebook Messenger je mnogima primarna platforma za razmenu poruka, pa tako i ne čudi što se ove poruke toliko otvaraju. Smatra se da je stopa otvaranja slična kao i kod SMS-a: oko 50%. Ovakva upotreba Messenger Bot-a najviše se primenjuje kod medija. (Primer: CNN).

CNN Messenger bot
CNN Messenger Bot

Glavna prednost: jednostavno slanje – pogodno za brzo informisanje.

Facebook Messenger Bot ili imejl-marketing – šta je bolje?

U prethodnom odeljku već smo pokrenuli temu prednosti Bot-a u odnosu na imejl. Svakako da je na strani Messenger Bot-a stopa otvaranja i klikova, ali on ipak ne može u potpunosti da zameni imejl-marketing. Zbog čega je to tako? Evo nekih razloga.

  1. Ne koriste svi Facebook, pa samim tim ni Messenger.
  2. Pojedini korisnici se i dalje oslanjaju na Facebook za komunikaciju u privatne svrhe i ne žele informacije određene vrste među svojim porukama.
  3. Imejl i dalje pruža više mogućnosti kada je reč o dizajnu, korisničkom iskustvu i bogatstvu multimedijalnim sadržajem koji čitaoci cene.

Kao što smo već ranije napomenuli, različiti korisnici su prisutni na različitim platformama, pa ukoliko želite da obuhvatite sve u vašoj ciljnoj grupi, najbolje je da koristite oba kanala komunikacije.

Želite da saznate više o imejl marketingu? Pročitajte naše preporuke u tekstu 5 pravila imejl marketinga.

Kako privući pretplatnike za Facebook Messenger Bot

Postoji nekoliko načina privlačenja pretplatnika, ali i same njihove prijave na listu primalaca poruka. Kada govorimo o načinima prijave, poznato je nekoliko kanala:

  • Preko objave na Facebooku/Instagramu – bot se programira tako da prijavi sve koji otkucaju unapred dogovorenu reč/frazu kao komentar na objavu, na primer “prijavi me”.
  • Preko veb-sajta – u samom alatu preko kojeg kreirate poruke možete napraviti formu za prijavu preko sajta, i automatski dobijate kod koji zatim plasirate na sajt.
  • Preko poruka na Facebook stranici – svako ko vam pošalje poruku biva dodat na listu automatski, uz mogućnost odjave.
Bot ilustracija

Sada kada smo prošli kroz načine prijave, postavlja se važno pitanje: Kako privući pretplatnike? Tu se Messenger Bot ne razlikuje mnogo od imejl-marketinga. Radnje koje će uvećati vašu mejling listu uglavnom mogu dovesti i do povećanja broja primalaca preko Messenger-a. O toj temi već smo pisali u tekstu 3 najbolja načina za uvećavanje mejling liste.

Najpoznatiji alati za kreiranje Facebook Messenger Bot-a

Kada su se botovi prvi put pojavili, bilo je potrebno jako programersko umeće da bi se oni programirali da rade sve što vi želite. Međutim, sa porastom popularnosti ovog načina komunikacije, pojavio se ogroman broj kompanija koje kreiraju gotova rešenja za slanje poruka. Tako je postalo mnogo lakše sastaviti sekvence sa porukama i zakazati ih da se pošalju u određeno vreme – i to bez kodiranja.

TOP 3 alata za kreiranje botova i samih poruka su:

  1. ManyChat
  2. Chatfuel i
  3. MobileMonkey

Bilo da se odlučite da započnete sa ovakvom kampanjom ili ne, treba da znate da nemate šta da izgubite. Nakon samo malo strateškog planiranja, lako je napraviti sekvence i prave male prodajne levke, koji će vam pomoći da dođete do svog cilja u prodaji. Ostaje vam samo da kliknete send.

Kristina Vuković