blog - digitalni marketing

17 zanimljivih podataka o internetu koje verovatno niste znali

Spisak internet pojmova koji su kroz nekoliko godina postali neizostavni deo naše stvarnosti je konstantno rastući.

Internet je za neke najvažnija sporedna stvar na svetu, a za druge ceo svet. Internet pretraživači su postali alati bez kojih internet ne bi imao smisla. Njima poveravamo svoje misli, strahove i tajne. Blogovi su danas dominantan internet fenomen. Blogosfera konstantno raste tako što se stalno kreiraju novi sadržaji koji privlače sve veći i veći broj posetilaca. Društvene mreže, kao plod interneta koji je nastao iz realne potrebe, danas čine sastavni deo života svakog od nas. Razumevajući ove pojmove i naš pristup njima, možda možemo makar jednim delom da zavirimo u realnost internet nastupa i internet marketinga, koji se nalazi u osnovi većine današnjih sadržaja.

U nastavku možete pročitati listu od 17 zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali, ali koje mnogo govore o internet profesionalcima i krajnjim korisnicima interneta.

 1. Više od 53% blogera ima između 21 i 35 godina.
 2. Rečnik Merriam-Webster proglasio je (2004.godine) reč blog za reč godine.
 3. Analize pokazuju da 27% blogera čine profesionalni blogeri, koji (u proseku) imaju četiri aktivna bloga. Više od 50% blogera ima barem dva aktivna bloga i koriste do 5 društvenih mreža za promociju svojih tekstova.
 4. Blogovi se najviše čitaju u periodu od 7 do 10 ujutru.
 5. Nakon što je na internet postavljeno 1.000.000.000 internet-prezentacija (2014. godine), taj broj je zbog fluktuacija u broju sajtova koji se aktivni i onih koji nisu, ubrzo pao na 990+ miliona. Očekuje se da će 2017. godine broj internet-prezentacija opet zvanično prevazići ovaj broj i da nakon toga neće biti ponovnog (većeg) pada.
 6. Manje od 10% blogera uspeva da živi samo od pisanja blogova. Blog sa najvećim prihodima jeste Huffington Post. Procenjuje se da njegova zarada iznosi 28 miliona dolara.
 7. Procenjuje se da 40% svetske populacije danas ima pristup internetu. Pre 20 godina je taj broj bio manji od 1%.
 8. Istraživanja pokazuju da  87% profesionalaca koji se bave internet marketingom koristi video oglašavanje.
 9. Kompanije koje poseduju blogove u okviru svojih internet-prezentacija imaju 97% više dolaznih linkova.
 10. Istraživanja pokazuju da 60% posetilaca stiče bolji utisak o kompaniji čiji sajt posećuje ukoliko na njemu pročita zanimljiv sadržaj na blogu.
 11. Dokazano je da tekstovi koji sadrže slike imaju 94% više pregleda.
 12. Istraživanja pokazuju da se 57% korisnika društvene mreže Facebook izjasnilo da nikada ne klikne na oglas ili sponzorisan sadržaj.
 13. Prosečan broj karaktera kvalitetnog (tj. visoko rangiranog) teksta bloga je između 1,140 – 1,285.
 14. Ankete pokazuju da 70-80% korisnika interneta ignoriše plaćene oglase i fokusira se isključivo na organske rezultate pretrage.
 15. Blogovi važe za peti po redu izvor informacija kojem ljudi veruju.
 16. Skorašnja istraživanja pokazuju da 92% kompanija koje pišu blog tekstove više puta dnevno konstantno ostvaruju konverzije kao direktan rezultat te aktivnosti.
 17. Internet pretraživač Google prosečno ima više od 100 milijardi pretraga. Više od polovine tih pretraga dolazi sa mobilnih uređaja.

Ukoliko mislite da će vam ovaj tekst ponovo zatrebati, savetujemo vas da bukmarkujete stranicu:

Na vašoj tastaturi pritisnite:

Bukmark


85% OFF On PureVPN Plan For A Limited Time Only


Tanasković Aleksandar