13 popularnih društvenih mreža za koje nikada niste čuli

Od trenutka kada su prvi put dobile milione redovnih posetilaca, pa sve do danas, društvene mreže su promenile naš svet. Najviše utičući na društvene odnose i svakodnevne interakcije miliona ljudi, društvene mreže su postale neizostavni deo naših života.

Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Snapchat, LinkedIn, Google+, Pinterest… Čak i ako možda nemate nalog na nekoj od navedenih mreža, sigurno ste do sada makar jednom čuli za neku od njih.

Verovali ili ne, na svetu postoji veliki broj društvenih mreža za koje sigurno niste čuli, a koje imaju milione aktivnih naloga.

13 najvećih društvenih mreža u svetu za koje nikada niste čuli

1. QZone

Prvo mesto na našoj listi zauzima najpopularnija društvena mreža u Kini i društvena mreža koja ima najviše aktivnih korisnika na svetu. QZone je od svog nastanka 2005. godine, pa sve do 2014. godine izbrojala više od 645 miliona naloga, od čega je 150 miliona naloga aktivno svakog meseca. Danas ova društvena mreža ima više od 655 miliona registrovanih naloga.

2. Weibo

Još jedna društvena mreža koja je nastala u Kini. Weibo predstavlja svojevrsni klon Tvitera i, takođe, sadrži limit od 140 karaktera. Procenjuje se da Weibo trenutno beleži više od 300 miliona registrovanih naloga.

3. Taringa!

Društvena mreža koja dominira u španskom govornom području (posebno u Argentini), predstavlja svojevrsni miks Redita i Tvitera. Zabeleženo je da Taringa ima 75 miliona registrovanih korisnika, od čega je 11 miliona aktivno na mesečnom nivou.

4. Odnoklassniki

Iako su svi verovatno čuli za VK (najveću društvenu mrežu u Rusiji), Odnoklassniki je po popularnosti odmah iza nje. Društvena mreža koja služi za povezivanje studenata sa svojim kolegama. Sa preko 200 miliona registrovanih naloga i 45 miliona aktivnih korisnika, ova društvena mreža je veoma popularna i u Ukrajini, Rumuniji, Jermeniji, Gruziji, Uzbekistanu i Iranu.

5. Mixi

Japanska društvena mreža Mixi predstavlja intimniju verziju Fejsbuka i zamišljena je za interakciju sa bliskim prijateljima i članovima porodice. Zanimljivo je da Mixi u procesu registracije zahteva japanski broj telefona, što onemogućava registrovanje osobama koje se ne nalaze u Japanu. Mixi beleži više od 24 miliona registrovanih korisnika.

6. BlackPlanet

BlackPlanet sadrži elemente društvene mreže i sajta za upoznavanje, a poseduje i odeljak sa listama poslova.

7. Xing

Poznata kao LinkedIn za nemačko govorno područje, Xing ima 14 miliona registrovanih korisnika u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

8. Facenama

Iranska verzija Fejsbuka. Podaci o broju naloga ove društvene mreže nisu poznati, ali je definitivno najpopularnija društvena mreža u Iranu, mahom zbog cenzure koja vlada u tom delu sveta.

9. Polyvore

Rođena u Silikonskoj dolini, Polyvore predstavlja jedinstveni koncept u kome se spajaju društvena mreža i eCommerce sajt. Polyvore trenutno beleži 20 miliona registrovanih naloga.

10. Tagged

Društvena mreža koja svojim izgledom podseća na MySpace u vremenu njegovog razvoja, broji trenutno 300 miliona registrovanih naloga i kao svoju glavnu svrhu navodi „upoznavanje sa novim ljudima”.

11. Renren

Kineska društvena mreža sa preko 160 miliona registrovanih naloga. U prevodu naziv ove društvene mreže znači „svačiji veb-sajt”.

12. Cloob

Društvena mreža za građane Irana koji ne mogu da pristupe Fejsbuku, Tviteru ili Gugl plusu, zbog državne cenzure. Milion korisnika, prevashodno iz Irana.

13. Draugiem

Letonska društvena mreža koja broji 2.6 miliona registrovanih korisnika.

13 najvećih društvenih mreža3 najvećih društvenih mreža

Ukoliko mislite da će vam ovaj tekst ponovo zatrebati, savetujemo vas da bukmarkujete stranicu. Na vašoj tastaturi pritisnite:

Bukmark


Udemy: Social Media Tactics


Tanasković Aleksandar