plagin-wordpress

13 neizostavnih WordPress plaginova

plagin-wordpress

Ukoliko posedujete WordPress sajt ili planirate da ga pokrenete, u nastavku možete pronaći mnogo korisnih alata koji će vam olakšati upotrebu sajta, zaštititi vas od napada i omogućiti vam uvid u njegove prednosti i nedostatke.

Osnovni WordPress plaginovi

 1. Yoast SEO – prva stvar koju morate instalirati na vaš novi WordPress sajt jeste Yoast SEO plagin. Sa više od milion aktivnih korisnika ovaj plagin olakšava optimizaciju za internet pretraživače i obaveštava autore svaki put kada njihov sadržaj ne ispunjava neki od parametara na osnovu kojih internet pretraživači indeksiraju sajtove.
 2. Ukoliko vam se iz nekog razloga ne dopadne ovaj plagin, pokušajte sa njegovim najvećim konkurentom: All-in-one SEO pack.
 3. Wordfence – prvi u redu odbrane vašeg sajta. Ovaj plagin je najbitniji dodatak vašem sajtu i bez njega ćete, vrlo verovatno, biti hakovani. Samo je pitanje dana.
 4. Jetpack – sveobuhvatno plugin rešenje koje vam nudi raznovrsne opcije, počev od WordPress analitike, sve do SEO podešavanja i podešavanja dugmića za deljenje na društvenim mrežama. Zamišljen kao „all-in-one” plagin, Jetpack je neophodna alatka u vašem internet prisustvu. Iako ćete verovatno za većinu podešavanja koja Jetpack nudi imati posebne plaginove, ovaj dodatak se jednostavno mora nalaziti na vašem sajtu.
 5. Google XML Sitemaps – iako novije verzije Yoast SEO plagina sadrže XML sajt-mape kao opciju, instaliranjem Google XML Sitemaps, ovaj moćni alat umnogome olakšava indeksiranje vašeg WordPress sajta.
 6. Broken link checker – svaki link koji ne radi, kao i svaka fotografija koja se ne prikazuje u okviru sajta, dovode do negativnog iskustva. Broken link checker vam olakšava proveru i sprečava stvaranje negativnog utiska usled tehničkih problema.
 7. Title experiments – odličan alat za A/B testiranje varijacija naslova vaših tekstova. Savršen za marketare koji pokušavaju da segmentiraju publiku, takođe je velika pomoć i blogerima koji traže pravi način na koji bi mogli da komuniciraju sa svojom publikom.
 8. Editorial calendar – zvuči neverovatno, ali WordPress nema opciju za jednostavan prikaz navijenih objava. Editorial calendar je veoma praktičan plagin koji vam omogućava da u veoma jednostavnom interfejsu, koji je pravljen u skladu sa potrebama korisnika, editujete, pomerate i upravljate svojim objavama.
 9. Google Analytics by Yoast – još jedan plagin sa više od milion aktivnih korisnika, Google Analytics by Yoast olakšava praćenje i analizu performansi vašeg sajta.
 10. Contact Form 7 – omogućiti posetiocima sajta da brzo i efikasno kontaktiraju sa vama je neverovatno bitna stavka na koju se ne sme zaboraviti prilikom kreiranja novog WordPress sajta. Sa više od 1000 preuzimanja svakog dana, Contact Form 7 sadrži sve što je potrebno jednom modernom WordPress sajtu kada je u pitanju kreiranje stranice za kontakt.

Napredni WordPress plaginovi

 1. WooCommerce – ukoliko želite da napravite internet prodavnicu, potreban vam je samo WordPress sajt + WooCommerce plagin. Instaliranjem ovog dodatka vaš sajt se transformiše u veb-šop koji može imati gigantske razmere. U okviru WooCommerce plagina možete u potpunosti upravljati svim aspektima svoje prodavnice, postavljati popuste i kreirati automatizovane mejlove za napuštanje procesa kupovine.
 2. BuddyPress – plagin koji od vašeg sajta pravi mini društvenu mrežu predstavlja novi korak u razvoju WP platforme. Zvuči nerealno, ali sada ste u mogućnosti da ovim besplatnim plaginom napravite svoju društvenu mrežu.
 3. bbPress – ovaj plagin se predstavlja kratko i jasno: forum na WordPress način.

 

Tanasković Aleksandar